Viime aikojen puuhastelut

Daily writing prompt
What have you been working on?

English translation below.

Nyt lokakuussa olen yrittänyt arvioida, voiko musta tulla miljonääri ilman sijoitusasuntolainan vipuvaikutusta. Täysin ilman vipua ei tarvitsisi onnistua, mutta että riittäisikö esim. 30 % superluotto ja minkä kokoisella tuotto-odotuksella.

Tavallaan hieman haaveilen asuntosijoittamisesta: asunnot ovat melko kiehtovia, ja täällä Turun seudulla on mahdollista saada sekä yli 5 % vuokratuotto että arvonnousu samassa paketissa. Toisaalta vuokralaisriski tuntuu välillä liian isolta kantaa eikä asuntojen vuokraaminen parhaimmillaankaan ole yhtä ihanan passiivista kuin rahasto-, ETF- tai osakesijoittaminen…

Rahastosijoittaminen taas esimerkiksi ei vie automaation pystytyksen jälkeen yhtään aikaa mutta sitä varten ei ole helppoa saada 100t lainaa. Rahastosijoittaminen on myös aika riskitöntä ja osuudet saa tarvittaessa realisoitua ja lainan kuitattua parin pankkipäivän viiveellä, mutta se on myös pitkäveteistä.

Alla eräs laskelma. Pääomanlisäyksestä 80% Nordnetin ETF/rahastosalkkuun ja OP:n osinkosalkkuun 20%. Osinkoprosentiksi laskin 3 % + Norren salkusta 0,25% (yksi tuotto-osuus ETF). Täytän vuonna 2041 50 vuotta, tämän laskelman mukaan pääsisin miljonäärikerhoon samana vuonna (jos lasketaan asunto mukaan omaisuuteen ja miksipä ei laskettaisi). Millaisia varallisuustavoitteita sulla on?

Leave a comment