Pelkkä miljonääriveroehdotuskin meni tunteisiin

Vasemmistoliitto ehdottaa miljonääriveroa.

Vasemmistoliitto laittaa taas kapuloita rattaisiin pyrkimyksilleni saada kesälomalla verenpaine terveelliseen haarukkaan. (Tämä oli sitten vitsi; verenpaineeni on oikeasti niin alhainen, että olen pitkään voinut oikeuttaa sillä vaikka viikottaiset lakritsiostot.) Pähkinänkuoressa: Omaisuuden (pl. kotina käytetyn asunnon arvo) ylittäessä miljoona euroa, siitä peritään 0,5 % varallisuusvero eli rajan kohdalla 5000 €.

Päällimmäisenä mielessäni on, että varallisuuden perusteella verottaminen sinänsä on törkeää riistoa. Millä hyvänsä keinolla onnistuukaan varallisuutensa keräämään, on siitä maksanut veroja jo monessa käänteessä matkalla. Itse ansiotyöläisenä, sijoittajana ja yhteiskunnan jäsenenä maksan ansiotuloveroa, pääomatuloveroa, arvonlisäveroja ruoasta ja palveluista, ajoneuvoveroa, polttoaineveroa, makeisveroa, alkoholiveroa. Pian listaan voidaan toivottavasti lisätä varainsiirtovero ja ehkä kiinteistövero. Varmaan unohdinkin joitain pienempiä. Yrittäjänä lista on ainakin yhteisöveron verran pidempi. Jos näistä huolimatta onnistut keräämään miljoonan, rangaistuksena siitä peritään vuosittain 5000 e veroa.

Viime postauksena lopussa totesin, että nettovarallisuuteni on nyt 52t ja rapiat sisältäen kaiken lisäksi omistusasuntoni eli varallisuusvero ei ole itselleni millään tavalla ajankohtainen päänvaiva. Kuitenkin uskon, että miljonääriksi voi tulla vain niin, että alkaa ajatella ja toimia kuten miljonääri, niin tottakai Suomen hyvin vasemmistolainen politiikka mietityttää. Onneksi muissa puolueissakin ehdotusta on toppuuteltu.

Lisäksi sympatiani ovat vahvasti esimerkiksi yrittäjien puolella. Mitä jos omistat vaikka asuntosi lisäksi kesämökin, metsää ja pk-yrityksen, joiden yhteenlaskettu arvo on 2,5 miljoonaa? Kesämökki ei välttämättä tuota mitään (päinvastoin), metsäkään ei tuota välttämättä joka vuosi ja yritys työllistää sinut ja kymmenen muuta ja tuotot haluaisit käyttää investointeihin. Mistäs yhtäkkiä 12500 €/v varallisuusveroon? Kenen tehtävä ja kuinka usein on arvioida verotuksen piirissä oleva omaisuus?

Ilmeisesti varallisuusverolla pyritään lisäämään verotuloja 500 miljoonaa sekä tasaamaan tuloeroja. Pidän sitä luonnollisesti huolestuttavana, että Suomen valtio velkaantuu 7 miljardia lisää vuonna 2022. Olemme varmaan kaikki yhtä mieltä, että kuluista leikkaaminen olisi kestävämpi ratkaisu kuin tulopohjan venyttäminen väkisin. Kukaan ei kuitenkaan uskalla päättää, missä leikkuria laulatetaan. Ymmärrän sen erinomaisesti, mutta eikö meillä ole hallitus täynnä ihmisiä, joille maksetaan hyvin näiden vaikeiden asioiden päättämisestä? Voisiko joku tuottaa laskelman, kuinka paljon tällainen kateellisuusvero jarruttaa talouskasvua ja syö investointeja?

Onko 1 000 000 € oikeasti niin paljon, aikuisten oikeasti? Miljonääri kuulostaa upealta ja miljoona-etuliite luksukselta. Mitä jos MILJOONAomaisuus on tasan yhden miljoonan arvoiseksi mitattu yritys, joka työllistää suorasti ja epäsuorasti 10 muuta ihmistä, yrittäjä pystyy juuri ja juuri maksamaan itselleen kuukausipalkkaa ja palkinto on 5000 euron lisävero. Mitä jos MILJOONAomaisuus onkin 150 000 € mökki järven rannalla, 50 000 € Volvo XC60 jolla kyyditään perhe sinne kesäisin sekä 800 000€ osinko-osakkeita, joiden vuotuinen tuotto on 40 000€ (5%). Suunnitelma oli jättäytyä työelämästä velattomaksi oloneuvokseksi osinkotuottojen turvin, koska 40 000 eurosta kokonaisveroaste on 31 %, jolloin käteen jää vuosittain 27 600 euroa eli juuri tarpeeksi. Uudistuksen myötä veroaste nousee kuitenkin 43,5 %:iin ja tarvitsetkin yhtäkkiä 980 000€ tuottavaa omaisuutta samaan nettotuloon. Absoluuttisesti miljoona on todella paljon rahaa, mutta paiskimalla 30 vuotta töitä ja sijoittamalla 1000 € kuukaudessa tuottavaan omaisuuteen uskon, että voin saavuttaa sen. Käsi pystyyn kenen mielestä moisesta pitkäjänteisyydestä ja matkalla tehdyistä uhrauksista ja kompromisseistä sopiva palkkio on lisävero?

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s