Helppoa kuin hampaiden pesu

Olen tullut uskoon – nimittäin ETF-uskoon. 10 käskyn sijasta on vain yksi: ETF-sijoittaminen on järkevintä mitä piensijoittaja voi tehdä. Harmi, että tämän sisäistämiseen tarvittiin 6 vuotta pään hakkaamista seinään hölmöjen osakeostojen ja mitättömien tuottojen muodossa, Rahapodin rankkaa kuuntelua (okei, tästä en ole harmissani) ja tottakai henkilökohtainen kriisin paikka. Nimittäin yksi ensimmäisistä ostoistani joulukuussa 2015 oli Indexfonden Sverige (silloinen Superrahasto Ruotsi). Kaikki vuosina 2015-2016 tekemäni merkinnät tähän rahastoon ovat tuottaneet nyt yli 100 %. Joka paikassa siitä toitotetaan, että indeksirahaston arvo tuplaantuu n. joka 7:s vuosi, mutta pitihän se kokea itse ennen kuin sen voi uskoa, vaikka todistusaineistoa oli tarjolla hursomhelst.

Nuo Nordnetin pohjoismaiset indeksirahastot ovat muutenkin ihan käsittämätön tuote (tämä ei ole mikään mainos eikä yhteistyö): pelkällä valuutanvaihtokululla (Suomi-versiossa säästyy tältäkin) saa huippuhajautuksen ja kulutonta tuottoa. Kirsikkana kakun päällä: rahastoissa on 85% lainoitusaste eli 2 rahastoa sisältävällä salkulla (allokaatio 50-50) ja rautaisilla hermoilla varustettu sijoittajanhepale saa luottoa 51% salkkunsa koosta 2,49% korolla (jonka senkin saa vähentää verotuksessa, jos sen käyttää sijoittamiseen). Aivan järjetöntä! Tietenkään tämä ei ole sijoitussuositus, mutta itse hain ja sain 5000€ luottolimiitin (#sotakassa) eli omien hermojeni rautapitoisuudesta voitte lukea tästä osoitteesta lähivuosina.

Yksi suurimmista syistä, miksi olen tähän asti sijoittanut ETFiin vähän ja vasemmalla kädellä on lajin tylsyys. Entisenä peliriippuvaisena olen hakenut sijoittamisesta sisältöä ja jännitystä elämään. Kuitenkaan kärsivällisyys ja tilinpäätösten tulkintataidot eivät ole niin hyvässä jamassa, että olisin saavuttanut sillä indeksin veroista saati parempaa tuottoa. Jokaisen pitää tunnistaa oma vahvuutensa vaurauden haalijana, ja oma vahvuuteni on ehkä ennemminkin siellä ansaintapotentiaalissa. Siispä keskityn nyt sen maksimointiin, kulujen hillintään ja erotuksen sijoittamiseen ETFiin, ja luotan että seuraavat 6 vuotta ovat yhtä ansiokkaat. Ainakin niin kauan kunnes Nordnetin yläkerran mahonkipöytien ääressä päätetään, että näiden indeksirahastojen ja superluoton kaltaisten sisäänheittotuotteiden aika on ohi.

2 thoughts on “Helppoa kuin hampaiden pesu

  1. Nyt taitaa mennä puurot ja vellit vähän sekaisin, tai sitten aihe hyppelehti sen verran, että tulkitsin väärin 😀 Nordnetin sisäänheittorahastot eivät kai ole ETF:iä vaan ihan indeksirahastoja.

    Like

    1. Juu, olet kyllä oikeassa siitä, että teksti on sekavaa ja myös siitä että ETF ei ole sama asia kin indeksirahasto 😀 itse rinnastan ne, koska molemmat ovat rahastoja, jotka sijoittavat osakkeisiin. Pitää olla jatkossa tarkempi termien kanssa. Sanoma oli siis se, että sekä ETF:t (joita salkussani on 2) että nuo Nordnetin sisäänheittoINDEKSIrahastot ovat edullisen välityspalkkio-hajautussuhteensa ja viime vuosien hyvän kehityksensä ansiosta aivan loistavia tuotteita 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s