Joka kuuseen kurkottaa, voi jopa vaurastua matkalla

Vuodenvaihteessa 2020-2021 en ollut henkisesti sellaisessa paikassa, että olisin nähnyt tai jaksanut suunnitella kovin pitkälle tulevaisuuteen, joten kloonasin vuoden 2020 tavoitteet. Opinto- ja asuntolainoihin peruslyhennykset ja salkkuun 570e/kk – aika no-brainer eikä vaatinut mitään taikatemppuja. Tänä vuonna erääntyi myös ensimmäinen pitkäaikaistavoitteeni, jonka asetin muistaakseni loppuvuonna 2017: tienata vuonna 2021 bruttona 50 000 €. Olin juuri vaihtamassa työpaikkaa ja neuvotellut uuden kuukausipalkan, josta kertyisi mulle v. 2018 vajaan 43t vuositulot. Itsevarmasti ajattelin, että 7000e on yksi melko tuntuva palkankorotus ja lisäksi pari tonnia osinkoja/vuokratuloja. No biggie.

Vuoden viimeinen palkkakuitti on eetterissä ja yhteenlasketut tuloveron alaiset palkka- ja pääomatuloni ovat 59 314€. Tavoite ylittyi siis lentävin värein, mutta oikeastaan vain neuvottelemieni palkankorotusten voimalla. Vuokratuloista ei ole vielä tietoakaan, ja salkun ETF- ja kasvuosakepainon takia osinkotulojakaan ei ole tullut kuin 103€ – niistäkin puolet OST:lle suojaan verottajalta. (Tavoite koski siis nimenomaan VEROTETTAVIA tuloja. En osannut muista uneksiakaan, kun OST oli vasta pilke piensijoittajan silmäkulmassa.) Kryptoista kertyi luovutusvoittoa 1000€, joista pääsin vihdoin vähentämään L Brandsista aikoinaan kuittaamani karvaat $720 tappiota sekä osan viime vuoden DAX-shorttaussekoiluista.

Noniin vuoden 2021 laiskat tavoitteet sekä pitkäaikaistavoite saavutettu, aika asettaa uudet astetta kunnianhimoisemmat tavoitteet. Oletteko valmiina, nimittäin täältä pesee ja tarvittaessa linkoaa.

Vuoden 2022 ainut tavoite:
Sijoituksiin uutta pääomaa 10000 euroa (833€/kk).

Vuoden 2026 loppuun mennessä:
1. Sijoitusten nettoarvo 100 000 euroa
2. Bruttotulot vähintään yhtenä vuonna tällä ajanjaksolla 70 000 euroa
3. Omistajana vähintään yhdessä listaamattomassa yhtiössä

Tuon ainoan vuositavoitteen saavuttaminen pitäisi onnistua pienillä ponnisteluilla: pitää ratsata kaapit olisiko myytäviä vaatteita/astioita ja ehkä nipistää matkakorvauksista sijoituksiin. Muuten varmaan onnistuisi aika omalla painollaankin, mutta pitäisi samalla säästää 400e/kk perheen perustamiseen ja omaan puskuriin.

5-vuotissuunnitelmassa sen sijaan loikkasin kunnolla pois mukavuusalueelta! Aloitetaan helpoimmasta eli numero 3: listaamattomat yhtiöt ovat kiehtoneet jo tovin, en vain tiedä mistä aloittaa. Yksi tapa toteuttaa tämä olisi sijoittaa nykyiseen työnantajaan, kunpa vain osakkeita olisi mahdollista saada palkkiojärjestelmän tai suunnatun annin kautta… Toinen mahdollisuus olisi perustaa itse tai avomiehen kanssa sijoitusyhtiö. Tätä ajatusta on jo pyöritelty jonkun verran ja jopa luonnosteltu osakassopimusta. Kolmas mahdollisuus olisi etsiä pienyritys, jonka menestykseen uskoo ja saada nykyinen omistaja ottamaan tällainen piensijoittaja kyytiin.

Toisiksi helpoimpana pidän ehkä kohtaa 2, vaikka toisaalta en pidä sitä itsestäänselvyytenä ollenkaan. Tuo vaatisi esimerkiksi sen, että saisin kuukausipalkkani hilattua lähelle 5000e, mitä pidän jonkinlaisena lakipisteenä toisen leivissä työskentelevälle IT-asiantuntijalle. Siitä kertyisi n. 62500e/v. Sitten pitäisi vielä saada raapaistua jostain 7500e. Jos tällä kertaa linjaan niin, että tulon ei tarvitse olla verotettavaa niin voin laskea mukaan OST:n osingot ja mahdollisten sijoitusasuntojen tuoton ennen vähennyksiä. Meneekö siinä tapauksessa liian helpoksi? Toisaalta toi 5000e kk-tulot vaatisi 500e korotuksen, joka jo itsessään on haaste huomioon ottaen että toivon olevani seuraavan 5v aikana ainakin vuoden äitiyslomalla.

Viimeisimpänä ja vaikeimpana “salkun” nettoarvo 100k. Rehellisesti sanottuna ei hajuakaan miten tähän pääsen. Salkun arvo nyt loppuvuonna 2021 on n 30,5k€, eli 5 vuodessa pitäisi kasvaa 69,5k€. On todennäköistä että seuraavan 5 vuoden aikana osakkeet romahtavat kerran – ehkä jopa 50 %. Toisaalta 5 vuoden kuluttua ne ovat saattaneet jo korjaantua nykytasoa korkeammalle. Kryptojen kehitys ei myöskään seuraa pörssikurssien kehitystä ainakaan suoraan verrannollisesti, joten sieltä on ehkä mahdollista veivata tuottoa romahduksessakin. Realistisesti voidaan myös olettaa, että vähintään yhden vuoden seuraavasta viidestä menen ihan minimipääomanlisäyksillä äp-rahan takia. Toisaalta jos saan palkkaa korotettua tavoitteen 2 mukaisesti pysyvällä tavalla, niin pystyn ehkä muina 4 vuotena sijoittamaan jopa 11-12k/v. Lisäksi kiinteistövälittäjä arvioi, että asuntoni arvo on noussut n. 20k€ 2 vuodessa, eli jos myyn tämän, saan siitä arvion mukaisen verottoman voiton enkä tarvitse sitä seuraavan asunnon rahoittamiseen, niin sen sijoittaminen voisi toimia puuttuvana palasena. That’s many if’s.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s