Onnellinen auton omistaja

Tunnen itseni totaaliseksi petturiksi – nimittäin ostin taannoin auton. En silti aio toistaiseksi päivittää blogin nimeä, koska siinä on historian havinaa. Tiedän, että auto on pelkkä kuluerä ja pohdinkin sen hankintaa pitkään ja hartaasti. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että sen parantava vaikutus elämänlaatuun on mahdollista saada kustannustaan suuremmaksi kun tekee hankinnan harkiten.

Päädyin ostamaan alle 100t ajetun Toyotan, josta olen sittemmin saanut hyväksyviä nyökkäyksiä lähes kaikilta läheisiltäni. Sain kirvoitettua jopa naurut työkaverissani, kun kerroin ylpeänä elämäni ensimmäisestä autosta. Hän kysyi miten päädyin kyseiseen pirssiin, ja vastasin raivorehellisesti että “valitsin nettiautosta merkiksi Toyota ja kirjoitin avainsanaksi ‘korkotarjous'”. Vakuudeton autolaina on tuskin koskaan halpa sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta mielestäni 1,6% korko (4 % todellinen vuosikorko) on väliaikaisesti kohtuullinen 14t€ lainalle.

Lisäksi mulla on suunnitelma. Nykyinen 4 % korko on 6 vuoden maksusuunnitelmalle, mutta aion säästää aggressiivisesti 2 vuotta, kunnes pääsalkkuni on 20 400 e (nyt 7700 e), jolloin voin ottaa sitä vastaan superluottoa jäljellä olevat 9800 e (20 400 * 0,6 * 0,8). Tämä tarkoittaa myös sitä, että 1) salkun keskimääräinen lainoitusaste pitäisi olla 80 % ja 2) yksittäinen ETF korkeintaan 25 % allokaatiosta. Tällöin saisin superluottoa 2,49 % todellisella vuosikorolla ja rutkasti lisäjoustoa takaisinmaksuun.

Olen jo pitkän aikaa suunnitellut painottavani salkkua superrahastoihin ja pariin ETF:iin, joita omistan ennestään. Lisäksi aion ostaa uutena siivun UPM:ää (lainoitusaste 85 %). Suunnitelma on siis kirkas – enää puuttuu toimeenpano. On auton omistamisessa sekin hyvä puoli, että on helpompi tehdä matkapäiviä töissä = saa päivärahoja. Lisäksi auto syö niin vähän polttoainetta, että kilometrikorvauksistakin jää käteen 50 %. En voi muuta kuin jälleen kiittää vuosien mittaan kehittynyttä sijoittajan ajatusmaailmaa, joka mahdollisti hankinnan kriittisen tarkastelun ja jonka avulla löysin perustelut ja työkalut auton ostamiselle niin että kokonaiskustannukset jäivät siedettäviksi eikä vituta joka kerta asiaa ajatellessa.

Päin vastoin olen sallinut itseni ihastua autoon ja nauttia ajamisesta ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s