Kuinka suojaan salkkuni laskumarkkinassa

Tämä kirjoitus ei ole sijoitusneuvo, eikä sitä pidä sellaiseksi tulkita. Jos vielä tuloksetkin luettuasi haluat hyödyntää suojausstrategiaani tai osia siitä, teet sen 100% omalla vastuullasi. 

En myynyt kun salkkuni oli korkeimmillaan helmikuun puolivälissä. Romahduksen ensimmäisen viikon istuin pää pensaassa ja peukalo pyllyssä uskaltamatta kirjautua salkkuun peläten että flippaan nähdessäni menetetyt eurot. Lopulta keräsin itseni, mutta vapaapudotus oli jo täydessä vauhdissa ja paniikkimyynnit olisivat vain pahentaneet asiaa. Jäljelle jäi vain shorttaus, mitä olen “onneksi” harjoitellut jo kesästä asti.

Shorttaus eli lyhyeksi myynti tarkoittaa siis rahojen sijoittamista instrumentteihin, jotka hyötyvät kohde-etuuden arvon laskusta. Oma valintani oli Nordnetin bear-sertifikaatit, joita on kohtalainen valikoima erilaisilla vipukertoimilla. Olen tähän mennessä shortannut Nasdaq 100, S&P 500 ja Dax -indeksejä 5-, 10-, 12-, 15- ja 20-kertoimilla. Olen tehnyt jonkun verran myös intraday pitkäksi myyntiä samoihin indekseihin. Nykyinen markkina on hyvä harjoitusalusta aloittelevallekin vivuttajalle, kun indeksitkin heiluvat kuin heinämies useamman prosentin päivässä.

Esittelen seuraavaksi kaksi erilaista lähetymistapaa salkun suojaamiseen sekä yhden ansan, johon en toivo kenenkään lankeavan. Itse valitsin tietysti hybridin näistä kahdesta mallista ja teinpä vielä tuon maailman typerimmän virheenkin.

Passiivinen suojaus

Valitse kaksi indeksiä ja etsi niitä seuraavat bear sertifikaatit maltillisella vivulla ( < 5 ). Hyvin yksinkertaista, eikä vaadi muita toimia kuin indeksin trendin seuraamista, koska näistä pitää luopua heti kun laskukulma loivenee ja sahaaminen alkaa. Esimerkiksi jos olisin heti 2.3. kirjauduttuani salkkuun ostanut esimerkiksi Bear S&P 500 x5 -instrumenttia 1000 eurolla, sen arvo olisi ollut perjantaina  2713 euroa eli 1713e voittoa, mikä leikkaisi nykyisen tappioni salkkutasolla 1300 euroon eli alle -10 %:iin. Sama veivaus Daxilla olisi tuottanut 2404e voittoa eli leikannut kokonaistappion alle -5 %:iin! Mielenterveyteni takia en edes laske paljonko olisin voitolla, jos olisin myynyt koko salkkuni tuolloin 2.3. ja sijoittanut kaiken näihin kahteen instrumenttiin…

Aggressiivinen suojaus

Aggressiivisella suojauksella viittaan päiväkauppaan. Kun on aikaa ja mielenkiintoa seurata indeksiä tiiviisti ja analysoida näkemäänsä, alkaa huomata tilaisuuksia siellä täällä. Jos myös kassa ja riskinsietokyky ovat kunnossa, voi alkaa muuttaa näitä tilaisuuksia rahaksi.

Otetaan esimerkiksi Dax-indeksi viime perjantaina (20.3.). Päätöskurssi torstaina oli 8610, johon siis aina vertailu tapahtuu, ja avauskurssi perjantaina oli 9080 eli +5,46%

Valitsin siis perjantaina instrumentiksi bear-sertifikaatin 15-vipukertoimella siitä yksinkertaisesta syystä, että sen päätöskurssi torstaina oli 7,1€, jolloin 1 % (86p) heilahdus Dax-indeksiin tuottaa 15 % eli 0,15 * 7,1€ = 1,065€/kpl muutoksen sertifikaatin kurssiin. Jos olisin valinnut vastaavan bull-sertifikaatin, jonka päätöskurssi tostaina oli 5,37€, olisin tahkonut samalla 1 % heilahduksella 0,15 * 5,37€ = 0,81€/kpl. Tietenkin jos sinulla on raudanluja näkemys, että kurssi tulee vain nousemaan koko päivän niin älä betsaa beariin. Näinä aikoina kun indeksi pomppii päivän aikana voimakkaasti, lopullisella suunnalla ei ole niin suurta merkitystä.

Täydellinen paikka ostaa sertifikaattia olisi ollu klo 10.08 0,3€ kappalehintaan, ja vain 36 minuutin omistamisella olisi saanut 11,33-kertaisesti rahansa takaisin (1033 % tuoton). Eli esim 200 euron sijoituksella 2266 euroa. Ajoittaminen on tietenkin hurjan vaikeaa, ja tuon parhaan kurssin nappaaminen oli vain sekunneista kiinni. Alle eurolla pystyi kalastamaan kuitenkin klo 10.06 – 10.15 ja vielä uudestaan klo 10.22, jolloin tuotto olisi ollut alle tunnissa 819 – 247 %. Jos oli oikein kärsivällinen niin vielä parempia myyntipaikkoja tarjoiltiin klo 13.27 hintaan 4,3€, klo 15.45 5,46€, klo 18.26 5,3€ ja kaikkein rautahermoisimmat saivat kunnon tilin klo 20.40 hintaan 6,33€.

Itse kun teen päätyötäni etänä tässä treidauksen lomassa (vai kummin päin se nyt meni… :D), niin istuin iloisesti etäpalaverissa klo 10-11 ja missasin tämän mahdollisuuden täysin. Hieman meinasi otsasuoni pullistua, kun avasin kaaviot yhdentoista jälkeen. Uusia tilaisuuksia, joskaan ei yhtä hyviä, onneksi ilmaantui myöhemmin päivällä. Tein yhden oston hintaan 1,2 €, jonka myin myöhemmin 2,9 €. Ja vielä uudestaan myöhemmin kaksi ostoa 3,19€ keskihintaan, jotka myin 5 €:lla. Näistä treideistä tahkosin 413€ voittoa, ja perjantai olikin toisiksi tuottoisin vivutuspäiväni ikinä.

Varoittava esimerkki (#vainperjantai13päiväjutut)

Isoilla vivuilla ja volatiileilla markkinoilla operoidessa älykkään veivaajan tulisi muistaa sellainen perusjuttu kuin knockout-taso. Knockout tarkoittaa siis sitä, että kun kohde-etuuden kehitys-% * vipukerroin = n. -100% niin instrumentti erääntyy arvottomana, kaupankäynti jäädytetään ja positio lunastetaan tililtä. Arvaattekin varmaan jo miten tarina jatkuu. Viime viikolla olin tehnyt nettoa +400e ja risat vivuttelemalla 10- ja 12-kertoimilla Nasdaq 100 ja Daxia. Fiilis oli hyvä, ja perjantaina päätin laittaa seuraavaa vaihdetta silmään. Vaihdoin x20s-serteihin lukematta avaintietoesitettä, se oli virhe #1. Joten kun Dax porhalsi perjantaina 13.3. vauhdilla yli +5 % niin sertifikaattini erääntyi. Harmillisinta tuossa on se, että ennen nousun alkua olin 500 euroa plussalla, ja ilman knockouttia olisin myös päätynyt plussalle illalla.

^GDAXI_YahooFinanceChart (1)
Dax 13.3.2020

Noissa alle 15 kertoimen serteissä, joihin olin ennen viime viikon perjantaita tottunut, ei ole knockout-tasoa, joten en edes ajatellut koko asiaa. Virhe #2 oli se, että ostin sertiä 3 erässä yhteensä 1100 eurolla (!!!), viimeisen erän vielä 10 min ennen knockia. Vaikka kyseessä olisi ollut matalariskisempikin serti ilman knockouttia, niin tuollainen sijoitus ei olisi missään nimessä ollut perusteltua 11 000 euron salkussa.

Jatkossa pitäydyn 5-15 vipukertoimessa, ja olen syynännyt instrumenttien esitteet tarkasti (ei knockout-ominaisuutta EDIT: näissä on totisesti knockout olemassa). Viime perjantaista tuli siis kallis mutta sitäkin ikimuistoisempi oppitunti.

Tulokset

20200322

Poistin kuvaajasta tuon yhden ison kämmin muodollisuuden varjolla (erääntyneet positiot lunastetaan, mikä ei ole myynti :D). En tehnyt sitä huijatakseni itseäni tai teitä, vaan koska se vääristi kaavion rumasti. Trendi nousi about samalla kulmakertoimella myös siinä kaaviossa, jossa knockannut veivi on mukana, mutta suora oli tietysti hieman alempana. Kuten huomaatte nuolin haavojani viikonlopun yli ja vielä maanantainakin. Kun olin analysoinut virheeni kunnolla ja mielestäni oppinutkin niistä, niin aloitin uudestaan.

Toteutuneet voitot: 1390e
Toteutuneet häviöt: -1356e
Netto: 34 e
Passiivinen suojaus (avoimet vedot pienellä vivulla): 1690e

En ole siis vielä onnistunut suojaamaan salkkuani tosiasiallisesti ollenkaan, mutta uskon että laskua on edessä vielä Q2 kokonaan ja sahaaminen jatkuu senkin jälkeen.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s