Lapset, älkää kokeilko tätä kotona

Eli välitilinpäätös vivutuksista ja veivauksista.

Uskaltauduin kokeilemaan kesällä sertifikaattikauppaa, ja olen innostunut siitä sen jälkeen. Lempi kohde-etuuksiani ovat olleet Nokia ja Tesla, olen myynyt aika tarkkaan puoliksi pitkäksi ja lyhyeksi, position suuruus on vaihdellut välillä 202e ja 648e.

vivuttelu

Pahoittelut kuvaajan sekavuudesta, se johtuu surkeasta menestyksestäni 😀 Nyt olisi järkeenkäypää lopettaa sekoilu ja kuitata koko episodi epäonnistuneena kokeiluna ja kuuluisina oppirahoina. Mutta. Jos nyt lopetan, niin en pääse hyödyntämään matkalla kantapään kautta oppimiani asioita ja tienaamaan rahoja takaisin. Siispä aion vielä jatkaa vivuttamista, mutta pitää tämän listan tiukasti mielessäni:

💡 Spreadin merkitys (likviditeettiin) eli älä osta tuotetta joka ei liiku päivittäin ja jonka pienin mahdollinen muutosyksikkö edustaa yli 10% muutosta hintaan.

Tämän virheen tein tuossa Amazon-kaupassa, vaikka siinä lopulta kävi onnellisesti. Hinta heitteli päivittäin, mutta kauppoja ei tapahtunut, koska osto- ja myyntihinta eivät kohdanneet. Tuo yli 10%-sääntö taas syntyi, kun shorttasin Teslaa Q4 2019 jälkimainingeissa. Avasin shortin (x3) vasta kun laskua oli jo yli 60% ja hinta oli 0,05€. Asetin tavoitemyyntihinnaksi 0,07€ eli 40% voitto, siellä ei enää käyty ja lappu jäi käteen +/-0 markkinan sulkeuduttua. Tämähän on lähtökohtaisesti paska nakki, koska seuraavana päivänä Teslan olisi täytynyt laskea noin 7% jotta bear x3 olisi noussut edes 20% eli 0,06€. Toi lappu oli mulla muutaman päivän, mutta laskin hinnan liian myöhään 0,06€ ja lopulta leikkasin häviön 90 euroon eli myin 0,04€. Tässä täytyy tietää, että seritifkkaatti on halpa pitää päivän (n. 3€), mutta palkkio juoksee koko omistuksen ajan eli niiden kanssa ei kannata jäädä naimisiin.

💡Päätä myyntitaso ja pysy siinä. Liian usein käyn ahneeksi kun hinta lähtee nousuun, ja lopulta myyntitoimeksiantoni ei pääse täyttymään ikuisen nostelun takia.

💡Korjausliike on parempi syy vivutukseen kun tuloksen arvaaminen. Tulosjulkistusviikot ovat yleensä herkullisia paikkoja ottaa lyhytaikaista näkemystä. Kun lähtee betsaamaan omaa arvaustaan esim vuosineljänneksen tuloksesta, voi toki saada ison tuoton, mutta voi myös mennä isosti metsään kuten minä Nokian Q3 2019 arvaukseni kanssa (-413e). Korjausliike sen sijaan usein tapahtuu ja vielä aika nopeastikin – vähintäänkin maltillinen, mistä voi 3-kertoimella saada ihan kivan 15 % pikatilin.

💡Karhun kanssa hippasille vain harkiten. Pörssillä on ollut tapana nousta pitkällä aikavälillä, mikä tarkoittaa että karhu-vipu lähestyy todennäköisesti nollaa. Mitä enemmän matkalla on heiluntaa, sitä nopeammin se syö tuottoa (tämä toki pätee myös härkä-vipuihin). Ja tässä ei ole edes huomioitu säilytys-/välityskustannuksia.

shorts

shorts2

💡Lyhyt omistusaika vähentää kustannuksia ja heiluntariskiä.

💡Luota intuitioon ostohetkessä ja ole nopea.

💡Seuraa Nokiaa ja Teslaa vain katsomosta käsin. Näissä lappusissa reaktiot näyttäytyvät mulle ylimitotettuina ja epärationaalisinakin, enkä selkeästi pysty niillä voitokasta kauppaa tekemään. Nokiassa pysyn kuitenkin suorana omistajana.

Pakollinen: minä en ole sijoitusammattilainen eikä tämä lista ei ole ohje tai suositus. 

Korjaa siis, jos huomaat asiavirheen. Lista perustuu omaan rajalliseen vivutusuraani ja on mahdollista, että osa huomioista ei toimi yleispätevästi pienen otannan takia.

Käy myös klikkaamassa kantasi mun Twitter-gallupiin! Olen jo saanut ilahduttavan paljon vastauksia, enemmän kuin osasin odottaa 🙂 5 päivää jäljellä ja lisää mahtuu vielä! Pohdintaa tulossa aiheen tiimoilta…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s