Vuosi 2019 nippuun

… Tai miksei koko vuosikymmen samantien. Gregoriaanisen kalenterin vaihtuessa vuoteen 2010 elin abivuottani. Olin 18-vuotias, mutta opiskelun sijasta maistui lähinnä alkoholi, valvominen ja nettipokeri. Hyvin tehdyn pohjatyön ansiosta kirjoitin kuitenkin E:n paperit (joita silti yhä ajattelen alisuoriutumisena). Ajauduin viettämään välivuoden, joka venyi kahdeksi. Pohdin mistä saan lyhimmällä koulutuksella parhaimman liksan ja päädyin opiskelemaan IT-alaa. Asunto ja poikaystävä vaihtuivat, mutta itse pysyin hukassa. Edelleen valitsin alkoholin ja valvomisen opiskelun yli, mutta nettipokeri sentään vaihtui sarjojen katseluun ja lopulta sijoittamiseen.

Sijoittamisen aloittaminen oli käännekohta elämässäni (ja sattumalta se tapahtui melko keskellä viime vuosikymmentä eli 2015). Aloin ottaa harjoitteluna alkaneen urarääpäleeni tosissaan ja sen myötä myös opiskeluihin tuli pontta. Järkiintyminen tapahtui liian myöhään keskiarvon kannalta, mutta oparista tuli ihan ok ja valmistuin opintolainavähennyksen näkökulmasta ajallaan. Vuodesta 2017 eteenpäin olen oikeastaan vain tasapainotellut “uralla etenemisen” ja vapaa-ajasta nauttimisen välillä. Tähän uuteen vuosikymmeneen lähden hieman vanhempana ja rutkasti fiksumpana aikuisena.

2019 oli siis ihan hyvä vuosi, mutta ei mitenkään erityisen ihmeellinen. Täytin 28 vuotta, muutin ensimmäiseen omaan asuntoon, nappasin palkankorotuksen. Koko vuoden tuntui että alisuoriudun säästämisessä, kulutus on täysin hallitsematonta ja että parempaan pitäisi pystyä. Kuitenkin kun uudenvuoden jälkeen päivitin seurantaexceliä niin viivan alle jäi 12837 €?! Kävin vähäiset kaavat ja viittaukset sekä luvut aika monta kertaa läpi, mutta en löytänyt mistään virhettä. 😀 Puskuri kasvoi viime vuonna 1200 euroa, sijoitusvarallisuus 3698 euroa, asuntoon pumppasin 5882 euroa ja maksoin opintolainaa sekä vanhoja opintotukia takaisin 2057 euroa. Sallin itseni olla lukujen valossa tyytyväinen tulokseen. Aina on vähän nipistysvaraa, ja siksipä vuoden tauon jälkeen – hyvät naiset ja herrat:

Vuoden 2020 tavoite (kyllä, yksikössä) 13044 € lisää varallisuutta

  • Opintolainaa pois 1380e (115e/kk)
  • Asuntosäästämistä 4824e (402e/kk)
  • Sijoituspääomaa lisää 6840e (570e/kk)

Sijoitusten arvo on tällä hetkellä 14 180 e, joten tuolla säästösummalla salkku ylittäisi 20k rajapyykin loppuvuodesta, laskuvaraakin jää n. 500e.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s