10 vuoden palkkahistoria

Siitä tuli tänä kesänä 10 vuotta kun sain ensimmäisen kesätyöpaikkani, ja aloin sen kunniaksi piirtää käppyrää palkkakehityksestäni. Vuosi- ja kuukausipalkka osoittautuivat huonoiksi mittareiksi, koska sekaan mahtuu kesätöitä ja osa-aikaisia pestejä, joten valitsin tarkasteluun (brutto)tuntipalkan.

p20192

Sain tosiaan ensimmäisen kesätyöpaikkani 2009 eli sen vuoden kesänä jolloin täytin 18. Ala oli elintarviketeollisuus ja tuntipalkka huimat 7,5 €/h. Olen myöhemmin ajatellut, että työsopimukseni ei varmaan ollut edes minkään TESin mukainen, mutta olin vain silloin niin epätoivoinen ja rahan tarpeessa, että en edes välittänyt. Veroahan tuosta ei mennyt mitään ja kun asuin kotona, niin käytännössä kaikki jäi käteen. Palkkaa tuli n. 1100e/kk. Muistan kun sain ensimmäisen palkkani, niin aloin siitä leikkiä vastuullista aikuista ja maksaa omaa puhelinliittymääni, ja sillä tiellä olen jatkanut yli opiskeluaikani aina tähän päivään asti 😛

Abivuoden lopulla menin jälleen kesätöihin: tällä kertaa sopimus oli JHL:n tessin mukainen. Perustuntipalkka oli 10,49 € ja työhön kuului iltavuoroja sekä viikonloppuja. Bruttopalkka oli n. 1850 e /kk, mikä tuntui edelliseen vuoteen verrattuna ruhtinaalliselta! Pidin 2 välivuotta ja työskentelin kokoaikaisesti keväästä 2010 syksyyn 2012 samassa paikassa. Palkkaan tuli pieniä indeksikorotuksia.

2012 syksyllä lähdin opiskelemaan enkä ollut palkkatöissä 1,5 vuoteen. 2014 kesällä tein katkonaisia sijaisuuksia, mutta en valitettavasti löytänyt silloista työsopimustani, joten ei ole varmaa tietoa mitä olen tienannut. Luultavasti n. 12 €/h + ilta- ja viikonloppulisät.

Kesällä 2015 pääsin ensimmäistä kertaa oman alan työharjoitteluun – aluksi palkattomaan. Kun koulu syksyllä jatkui, jäin osa-aikaiseksi työn ohessa. Palkka 12,6 e/h. Vaikka tuntipalkka kipusi hitaasti mutta varmasti 2,5 vuoden aikana 15,44 euroon (2490 e/kk kokoaikaisena) tunsin olevani palkkakuopassa.

Joulukuussa 2017 vaihdoin työpaikkaa – alkupalkka uudessa paikassa oli 22,18 e/h (3575 e/kk). Alkuvuonna 2019 indeksikorotuksen myötä tuntipalkka nousi 22,53 euroon. Nyt syyskuussa sain lisää vastuuta ja lisää palkkaa, uusi tuntipalkka on 25,74 €/h (4150 €/kk). Alkuvuodesta hoksasin, että olin tuplannut kuukausipalkkani 8 vuodessa ja otin leikkimieliseksi (joopa joo) tavoitteeksi tuplata sen uudestaan seuraavan 8 vuoden aikana 😀 täten 2027 mun pitäisi tienata 7250 e/kk! Ton tason palkkaan varmaankin vaaditaan jo jokunen alainen tai muuta vastuuta aika lailla… No hei, onhan tässä vuosia etsiä sitä omaa reittiä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s