Määritä itse henkilökohtaisen tilikautesi pituus

Tämä lienee taas näitä kaikille muille itsestään selviä asioita, joita mulla menee astetta kauemmin sisäistää – nimittäin henkilökohtaisen talouden tilikausi ei tarvitse olla kalenterikuukausi!

amazed-girl1
Kuva täältä

Painetta siihen suuntaan saattaa tuntua työpaikan ja yhteiskunnan suunnalta, sillä suurimmalla osalla meistä on palkkapäivä kerran kuukaudessa. Siitä onkin tullut jonkin asteinen normi.

Mulle henkilökohtaisesti kuukausi on liian pitkä aika. Tähän mennessä olen ajatellut, että jos jokin heräteostos tai yllättävän suuri lasku pilaa kuukauden, niin jokainen tilipäivä on mahdollisuus aloittaa alusta. Kuukausi on niin pitkä aika, että useimmiten niihin mahtuu lannistavia ylläreitä. 3 ensimmäistä viikkoa ei tahdo uskoa, että rahaa on käytettävissä x määrä kun tilillä on enemmän. Viimeinen viikko onkin sitten helpoin, kun jäljellä ei ole edes sitä budjetoitua määrää. Toisin sanoen en pysty keskittymään kokonaiseksi kuukaudeksi – tarvitsen välitavoitteita.

Viimeksi eilen kun olin lähdössä kauppaan huomasin, että mulle oli kertynyt epätavallisen paljon käteistä 26,7 €. Päätin lennossa ottaa tavoitteeksi, että se raha riittää koko kauppareissuun eli 3 päivän ruokiin. Monille toi on varmaan ihan normaali budjetti, johon päästäkseen ei tarvitse ponnistella. Elämäntapainflaatio on kuitenkin nielaissut tämän muijan jo siihen malliin, että pelkkä hiustupsu enää pilkottaa sen kidasta, ja ruokakulut ovat ~300e/kk (plus työpaikkalounaat).

Fiilis oli välittömästi skarppi ja motivoitunut, kun vaihdoin suunnittelemiani tuotteita halvempiin vastaaviin ja laskeskelin loppusummaa päässäni! Rahaa meni lopulta 23,4€. Miksei jokaista kauppareissua voisi ajatella uutena mahdollisuutena? Tai miksei (näin toimistotyöläisenä) voisi olla 5+2 -budjetti, rytmini on kuitenkin aika erilainen arkena ja viikonloppuna.

Aikoinaan tuntipalkallisena työskennellessäni palkka tuli kahdesti kuukaudessa, mikä sopi mulle mainiosti. Molemmista palkoista laitoin sivuun asumiskuluihin, laskuihin, muihin tiedossa oleviin menoihin sekä säästöön, ja loppu jäi ruokaan ja käyttörahaksi. Budjetointi oli helpompaa lyhyemmissä sykleissä. Palkollisena ei useinkaan voi vaikuttaa palkkapäivien lukumäärään, mutta siihen voi minkä tilinumeron palkkapalveluille ilmoittaa. Aion yrittää seuraavaksi sellaista lähestymistapaa, että säilytän kuukauden käyttörahojani muualla kuin debit-tilillä ja ajastan viikon käyttörahan siirtymään tililleni joka perjantai.

Advertisement

4 thoughts on “Määritä itse henkilökohtaisen tilikautesi pituus

    1. Hieno idea! Muuten lähtisin mukaan, mutta tiedän jo nyt että pari juttua pitää ostaa uuteen asuntoon. Ehkä toteutan saman perässä vuonna 2020.

      Like

  1. Löysin toisten talousblogien kautta tänne (ihme, etten ole törmännyt blogiisi jo aikaisemmin), ja tuli kahlattua kaikki postaukset läpi. Erittäin hyvin kulutetut muutama tunti, kiitos mielenkiintoisista kirjoituksista. Jään ehdottomasti seurailemaan, toivottavasti blogi pysyy hengissä vielä pitkään 🙂

    Like

    1. Hei kiitos samoin! On aina kiva löytää uutta, mielenkiintoista luettavaa säästämisestä – se auttaa keskittymään aiheeseen aina uudestaan. Jään odottelemaan tulevia postauksiasi 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s