Vuosikatsaus 2016 ja lupauksia vuodelle 2017

2016

✔ Uusi passi
✔ Siivoa vaatekaapisto
✖ Luovu turhakkeista 
✖ Varaa hammaslääkäri
✔ Valmistu ammattiin
✔ Puskuri 1000 euroon. Lopullinen saldo 1500 euroa.
✔ Kasvata osakesalkku 1600 euroon. Lopullinen saldo 2767 euroa.
✔ Kasvata ASP:n saldo 3000 euroon. Lopullinen saldo 4011 euroa.

6/8 eli aika hyvä vuosi sentään! 🙂 Tärkeimpinä nuo taloudelliset tavoitteet, jotka ylitin kevyesti, joten ensi vuodeksi täytyy laittaa niihin roimasti lisää kunnianhimoa 😀 En aio noita kahta toteutumatontakaan toki unohtaa, vaan ne pinotaan ensi vuoden tavoitteiden päälle.

Alla vuoden 2016 säästöt kuukausittain. Dataa on vain huhtikuusta lähtien, koska vasta silloin aloin harrastaa budjetointia tositarkoituksella. Kuitenkin tämän tiedon valossa keskimääräinen säästösumma oli 815 euroa ja säästö% 24. Hajonta on melkoista kuten kuvaajasta näkyy 😀 touko- ja heinäkuussa on menty miinukselle ja marraskuussa säästöön jäi yli 4k. Alkuvuonna olin vielä pääasiallisesti opiskelija, mutta loppujen lopuksi nettotulot eivät nousseet valmistumisen myötä paljonkaan – kiitos proggressiivisen verotuksen.

saastot2016

Hieman lunta tuli tupaan, kun soittelin verotoimistoon ja kyselin tuosta opintolainan verovähennyksestä. Jotenkin olin ajatellut sen niin, että se vähennetään veroista niin monta kuukautta kunnes se määrä, johon on kokonaisuudessan oikeutettu, on kulunut riippumatta siitä mitä sillä rahalla tekee (itse olisin sijoittanut tai kasvattanut ASPia, koska se on näillä koroilla huomattavasti kannattavampaa kuin lyhennykset). Kuitenkin se maksetaankin ilmeisesti toteutuneiden lyhennysten pohjalta..? Eli siis toki saan sen koko summan, mutta se on sidottu lyhennyksiin. Argh. Olen tottakai tyytyväinen ja kiitollinen, että olen edes oikeutettu koko vähennykseen, koska kyseessä on 3500 euroa ilmaista rahaa, mutta nämä on näitä ensimmäisen maailman ongelmia.

2017

paykyb-8er8-ian-schneider.jpg
Ian Schneider, Unsplash

Ensinnäkin aion jatkaa kurinalaista budjetointia vuoden jokaisena kuukautena, jotta ensi joulukuussa saataisi pylväät jokaiselle kuukaudelle. Lisäksi se on todellakin auttanut myös kuluttamaan järkevämmin, koska takaraivossa kolkuttaa aina se, että “tämän joutuu merkkaamaan budjettiin ja julkaisemaan blogiin!”

Säästötavoitteeksi valitsin 10 000 euron haasteen eli kaikessa yksinkertaisuudessaan tavoitteeni on olla 10k€ varakkaampi ensi vuonna. Tänään nettovarallisuus on -5774 €, joten 31.12.2017 sen tulee olla 4226 €. Aion siis laittaa noi em. opintolainan verovähennykset pyörimään eli siitä tulee 3500 €, ja sitten 6500 € (541€/kk) olisi tarkoitus säästää nettotuloista. Uskon, että tavoite on tarpeeksi kova, sillä tarkoitus olisi myös hieman elää ja matkustaa ensi vuonna kun on ensimmäistä kertaa 5 vuoteen 4 viikkoa palkallista lomaa.

Ammatillisella puolella lupasin itselleni, että jatkan kehittymistä itseopiskelulla ja mahdollisesti avoimen yliopiston kursseilla sekä uskaltaudun pyytämään palkankorotusta. Ensimmäinen on aika epämääräisesti muotoiltu, mutta ehdottoman tarpeellinen, jotta toinen lupaus toteutuu.

Hyvät kanssasäästäjät ja -bloggaajat: kiitos tästä vuodesta ja menestystä vuodelle 2017! 🙂

2 thoughts on “Vuosikatsaus 2016 ja lupauksia vuodelle 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s