Mielikuvituseläke

Olen kirjoittanut aikasemmin, että en ole niin aikaistetun eläkkeen perään. Tässä kohtaa elämää minkäänlainen työelämästä pois jääminen ei tunnu realistiselta taikka ajankohtaiselta. Ja nykyisen varallisuustilanteen pohjalta tehty eläke tj-laskuri olisi myös varmasti aika masentavaa katseltavaa 😀

… mutta koska olen tällainen taivaanrannanmaalari, niin pelasin itseni kanssa hieman fantasy retirementia. Lähdin liikkeelle siitä, että kun eläköidyn niin opintolainani ja asuntoni on maksettu kokonaisuudessaan ja asun yksin.

Oletetut kuukausimenot 825€ (muuten täysin samat kuin nyt paitsi vuokran sijasta vain vastike pienestä kaksiosta noin 170€). Oletetut vuosimenot näin ollen 9900€. En halua olettaa, että sijoitusomaisuuteni tuottaisi vuodessa enempää kuin 4 % (netto) enkä halua alkaa syödä pääomaa, joten 4 % = 9900€.

Vuosittaisen brutto-osingon pitäisi siis olla 30 % verotuksella 9900/0,7 = 14 143€.
-> Sijoitusomaisuuden pitäisi olla 14134/0,04 = 353571€.

Miten ihmeessä tuohon summaan pääsee?

Lähtöasetelma jouluna 2017 (jolloin kuvittelen ostavani asunnon):

– Nettotulot: 1950€/kk
– Asuntolainaa 120 000€, todellinen vuosikorko 2 %, lyhennys 650€/kk hamaan tappiin asti
– Sijoitussalkku 4000€
– Kuukausisäästö 600€
– Kuukausittaiseen kulutukseen jää 700€, josta lyhennän myös opintolainan johonkin tahtiin. Siihen ei varmaan tarvitse erikseen porautua.

Asunnon laina-aika näillä spekseillä olisi 18,5 vuotta eli se asettaa alarajan eläköitymiselle. No, 44-vuotias on vielä nuori. Asunnon lyhennystä en voi laskea tuottavaksi omaisuudeksi, mutta se tekee jo oman osuutensa pienentämällä eläkeajan asumiskustannukset murto-osaan säästövaiheen kustannuksista. Oletetaan myös, että asun samassa asunnossa, en saa koskaan lapsia eikä tule mitään mustia joutsenia. Vastapainoksi oletetaan, että palkka pysyy samana.

7200€ vuosisäästöllä ja 7 % vuosikasvulla 353571€ olisi kasassa syksyllä 2038.

Meinasin lopettaa leikin kesken monta kertaa, sillä jouduin tekemään niin paljon olettamuksia että laskuilla ei todennäköisesti ole mitään todellisuuspohjaa. Voi olla että kaikista muuttujista huolimatta menee hyvinkin lähelle. Vuonna 2038 olisin 47-vuotias, se ei kuulosta ollenkaan pahalta. En voi estää aivonystyröitäni laskemasta, että siihen on 8000-jotain päivää eli yli 1100 maanantaita lusittavana, mikä ei sitten kuulostakaan enää niin kivalta 😀

Advertisement

4 thoughts on “Mielikuvituseläke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s