Salkku 1 vuotta!

photo-1464349153735-7db50ed83c84
Annie Spratt, Unsplash

Eilen oli oikea juhlapyhä, kun Suomi saavutti kunnioitettavan 99 vuoden iän, mutta tänäänkin on pientä aihetta juhlaan sillä mun salkkuvauvasta tulee virallisesti salkkutaapero! 😀 Katsotaan millasilla käyrillä salkku kasvaa.

Vuosi sitten liityin Nordnettiin ja perustin ensimmäisen salkkuni. En tiennyt mistään mitään, mutta liittymistarjouksen ansiosta välityskulut olivat 1 tasolla ja etukäteen saadut joululahjarahat ja veronpalautukset polttelivat taskuissa, joten aloitin varovasti hankkimalla Cityconia, Orion A -sarjaa sekä Ruotsin superrahastoa. Joulu-tammikuussa kävin välillä seurailemassa salkun kehitystä, mutta koska en ollut vielä ottanut kunnon niskaperseotetta omasta taloudestani niin en pystynyt sijoittamaan lisää -> kiinnostus seuraamiseen hiipui -> unohdin salkun.

omxhpi1v
Salkun menestys OMXHPI:ä vasten. Tähän indeksiin noteerataan omasta salkustani CTY ja ORNA.

Heinäkuussa sitten oltuani jo pari kuukautta töissä kokoaikaisesti kesälomarahoista oli hieman jäljellä ja törmäsin vakuuttavaan tilannekatsaukseen Betssonin tilanteesta. Päätin hetken mielijohteesta ottaa hieman näkemystä. Elokuussa USA:laisia (olikohan S&P 500 -indeksin yhtiöitä) sai ostaa ilman välityspalkkiota, joten ostin Wells Fargo & Co:ta ja aloitin kuukausisäästämisen Ruotsin superrahastoon. En tehnyt automaattisiirtosopimusta, sillä minulle tulee ostotransaktiosta itsestään sellanen mukava tekemisen meininki, vaikka summa on pieni, eikä ole vaaraa että unohtaisin.

omxs301v.PNG
Salkku vasten OMX30-indeksiä. Tästä indeksistä löytyy kaikki Ruotsin superrahaston suurimmat yhtiöt, vaikka virallisesti rahasto ei seuraakaan tätä indeksiä. Betssonista en ole varma, ei tullut tarkistettua, mutta Tukholman pörssi kuitenkin kyseessä.

Syyskuussa yritin ottaa toisen ETF:n terveydenhuoltosektorilta kuukausisäästökohteeksi, mutta se meni vähän reisille. Olen sitten vain tyytynyt merkkailemaan superrahastoa 50 €/kk vaihteleviin kursseihin, ja marraskuussa merkkasin 200 €:lla. No sitten menin lupaamaan halpoja osakkeita salkun syntymäpäivänä, ja jinxasin koko homman. Tällöin kiikarissa oli lisää Cityconia, sillä kurssi oli vuoden aikana sukeltanut 2,05 €/osake -hintoihin. No sitten johto alkoi tehdä ostoja, jonka oletan buffanneen kurssia, ja 18.11. kun sain rahat kasaan niin kurssi oli jo 2,11€ ja aloin luonnollisesti empiä. Jälkeenpäin kurssi on noussut 2,17€ ja siellä tuntumassa se on nyt pysytellyt.

nasse1v.PNG
Salkku Nassen komposiittia vasten. Sharevillessa oli huonosti valittavana noita NYSE:n indeksejä, en löytänyt mistään tietoa kuuluuko LB tai WFC tähän.

Koska rahat oli jo korvamerkattu osakkeisiin, niin ostin sitten Black Friday -kampanjan siivittämänä L Brandsia kurssiin $71,87 (68,02 €). Jälleen kerran on tunnustettava, että en tiedä L Brandsista aivan hirveästi. Tiedän, että se on globaalisti levittäytynyt konserni, jonka lippulaiva on Victoria’s Secret. Kurssi oli laskenut vuodessa 26 %, mutta näppituntumalta Victoria’s Secretillä on edelleen markkinavoimaa. Itsekin pidän heidän tuotteistaan, ei siinä mitään. Yhteenvetona voi siis sanoa, että olen varsinainen kampanjoiden uhri 😀

Osinkoa sain ensimmäisenä vuonna yhteensä 19,86 €. Vaikea sanoa yhden vuoden perusteella, onko ollut tuuria vai olenko jotain tehnyt oikein, kun salkkuni voittaa kaikki nuo tarkastelemani indeksit (ja ei, en valinnut niitä puolueellisesti 😀).

salkunkehitys

Ihan ponteva salkkutaapero on siis kyseessä 🙂 Mitä olen kaavaillut salkun varalle ensi vuonna? Aion valita toisen ETF:n, johon alan kuukausisäästää – tällä kertaa järkevämmillä kuluilla varustetun. Rahallisesti aion panostaa ~2400 €, puolet indeksirahastoihin ja puolet suoriin osakeostoihin mahdollisuuksien mukaan. ASPin kanssa alkaa loppukiri, joten salkku jäänee hieman paitsioon. Olen miettinyt, että aloittaisin blogin puolella salkkuseurannan kvartaaleittain, mutta katson sitten Q1 jälkeen kuinka tylsä kvartaali oli, pitäydynkö vuosittaisessa seurannassa.

10 thoughts on “Salkku 1 vuotta!

  1. korjaa graaffeihin “oma pääoma” ->”sijoitettu pääoma”. Omapääoma viittaa omaan, ei lainattuun rahaan ja käsittääkseni sulla ei vipua ole?

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s